Modified And Ensemble Intelligent Water Drop Algorithms And Their Applications - O. F. Alijla, Basem (2015)
Algoritma Titisan Air Cerdas (TAC) ialah model berasaskan kawanan yang sememangnya berguna untuk mengatasi masalah-masalah pengoptimuman. Tujuan utama kajian ini adalah untuk meningkatkan keupayaan algoritma TAC dan mengatasi keterbatasan algoritma tersebut, yang berkaitan dengan kepelbagaian populasi serta mengimbangangi penerokaan dan pengeksploitasian dalam menangani masalah-masalah pengoptimuman. Pertama, algoritma TAC yang diubahsuai, diperkenalkan.