Optimization Based Controlled Evacuation Using Pedestrian Speeddensity Relationship: A Case Study Of Universiti Sains Malaysia - Kawsar, Luthful Alahi (2015)
Hubungan kelajuan-ketumpatan merupakan satu kepentingan utama dalam kajian pemindahan kemudahan, kerana ia ada kaitan secara langsung dengan keupayaan laluan untuk mengikuti aliran pilihan pejalan kaki di sepanjang laluannya.