Fabrication And Performance Characterization Of PET/ITO/ZNO NANOROD/P3HT:PCBM And PET/ITO/P3HT:PCBM Solar Cell - Ismail, Izzati Husna (2015)
Kerja ini memberi tumpuan kepada fabrikasi dan prestasi pencirian sel suria hibrid (NANOROD ZnO/P3HT:PCBM) dan sel suria organik (P3HT:PCBM). Bagi sel suria hibrid, bahan seperti regioregular 3 - hexylthiophene - 2 , 5 – diyl (P3HT) (bahan penderma), zink oksida (bahan penerima) dan fullerene [6,6] phenyl C61 acid butyric methyl ester (PCBM) (bahan penerima) telah digunakan. Sintesis dengan menggunakan kaedah penyinaran gelombang mikro adalah untuk mendapatkan nanorod ZnO.