Development Of A Nucleic Acid Amplification Test For The Detection Of Mycobacterium Tuberculosis - Kaniappan, Priyatharisni (2015)
Batuk kering ialah salah satu penyakit berjangkit yang lazim di Malaysia, yang disebabkan oleh patogen bawaan udara, Mycobacterium tuberculosis. Disebabkan sifat jangkitan penyakit ini, pengesanan diagnostik berasaskan M. tuberculosis adalah penting untuk pengurusan penyakit yang berkesan, pemantauan, kajian epidemiologi serta untuk pengurusan rawatan yang tepat dan cepat.