Effects Of Ict Integrated Teaching Model On Graphic Design Achievement Of Pre - Service Art Teachers In Nigerian Colleges Of Education - Onwuagboke, Bede Blaise Chukwunyere (2016)
Kekurangan yang begitu ketara dalam penggunaan teknologi maklumat dan komunikasi (TMK) dalam pengajaran di Kolej Pendidikan di Nigeria, di samping prestasi yang tidak begitu memuaskan dalam kalangan pelajar reka bentuk grafik, ditambah pula dengan pendekatan metodologi yang agak lemah digunakan oleh para guru seni grafik telah mendorong kajian ini dijalankan. Ketiadaan teori yang dipacu oleh pendekatan pedagogi dilaporkan dalam kebanyakan literatur sebagai penghalang bagi program seni yang berkualiti. Hal ini mendorong kepada pembangunan Model Pengajaran Bersepadu ICT (IITM). Sebanyak tujuh persoalan kajian dan tujuh hipotesis kajian telah dibentuk untuk mengkaji kesan model pengajaran ini terhadap pencapaian guru-guru pra-perkhidmatan. Pengaruh faktor moderator iaitu efikasi kendiri dalam penggunaan komputer juga dilihat bersama.