The Finite Element Stress Analysis Of Oblique Pressure Vessel Nozzles - Yau , Yat Huang (1995)

(untitled)
Tegasan di bahagian 'inboard' bekas tekanan muncung yang berserong adalah sangat rumit dan tatacara rekabentuk untuk kes sebegini masih memerlukan penyiasatan. Walaupun demikian, setakat yang penulis tahu, tiada penyelesaian beranalisis yang sempurna wujud untuk meramalkan kesan terhadap tumpuan tegasan di bahagian inboard bekas tekanan muncung yang berserong. Kod-kod piawai ASME dan BS hanya memberi maklumat untuk bekas tekanan muncung yang berjejadan. Oleh yang demikian, penyelidikan ini bertujuan untuk memberi maklumat tentang bekas tekanan muncung yang berserong dengan menyiasat kesan pengubah.a.Q . sudut serong, Alpha= 'I 10°,20°,30° dan parameter yang tldak berdimensi sepertl D!T(D!T= 10,20), d/D(dlD= 0.20, 0.35, 0.50) serta nisbah T(tff= diD atau t!T:;t diD) terhadap puncak tegasan di bahagian 'inboard' penyambungan bekas tekanan muncung. The stressing at the inboard side of the oblique pressure vessel noizle is complex, and the design procedures in such cases are still in need of investigation. However, to JIlt the best of the author's knowledge, no complete analytical solution exists for predicting the effects on stress concentration a the inboard side of the oblique pressure vessel nozzle. Both ASME and BS codes only provide information for radial pressure vessel nozzles. Therefo~e, this research intends to provide information for oblique pressure vessel nozzle by investigating the 'effect of changing the skew angle, Alpha= 10°, 20°, 30°, and the dimensionless parameters such as Dff (Dff= 10,20), dID (dID= 0.20, 0.35, 0.50), and tff (tff=dlD or tff:;t:dID) ratios on the peak stress at the inboard side of the juncture of the cyUndrical pressure vessel nozzles.