Translating English Neologisms In Military And Political Texts Into Arabic: Issues And Strategies - Hanaqtah, Mohammad Faleh (2016)
Kebanyakan neologisme yang diperkenal atau dirintis oleh para pembesar militari dan ahli politik adalah agak janggal atau ganjil dalam bahasa dan budaya Arab. Niska (1998, p. 89) menyatakan bahawa " neologisme adalah suatu proses yang kreatif " suatu produk baru yang berkembang daripada keunikan seseorang individu dari satu sudut, dan kebendaan, peristiwa, orang, atau keadaan hidupnya dari sudut yang lain ". Menterjemah neologisme secara tepat dan mencari kesamaan atau padanan yang betul adalah suatu masalah. Kajian ini bermatlamat mengkaji masalah terjemahan yang wujud dalam neologisme militari dan politik dan strategi yang digunakan untuk menterjemahnya. Dalam usaha menjawab persoalan penyelidikan dan mencapai objektif kajian, maka metodologi yang digunakan adalah kaedah kualitatif. Sebagai rangka kerja teori, dua teori yang diutarakan oleh Peter Newmark digunakan Theory of Semantic and Communicative Methods of Translation dan Translation Procedures Model for the Tanslation of Different Types of Neologisms Keputusan menunjukkan bahawa neologisme militari dan politik mempunyai makna emotif yang tinggi.