A Proposed Double Moving Average (Dma) Control Chart - Wong, Voon Hee (2007)
Teknik carta kawalan telah digunakan secara meluas dalam industri untuk mengawal kualiti proses pengeluaran. Carta kawalan dengan ingatan diperkenalkan sebagai alternatif kepada carta Shewhart untuk pengesanan anjakan tetap proses yang kecil. Antara carta kawalan dengan ingatan yang luas digunakan ialah carta purata bergerak (MA), carta purata bergerak berpemberat eksponen (EWMA) dan carta hasiltambah longgokan (CUSUM). Teknik carta kawalan purata bergerak berpemberat eksponen berganda dua (OEWMA) telah diselidiki beberapa tahun kebelakangan ini dan didapati lebih cekap daripada teknik EWMA untuk pengesanan anjakan kecil dalam min proses. Tesis ini memperkembangkan penggunaan teknik pelicinan bereksponen sebanyak dua kali pad a carta EWMA, seperti dalam kes carta OEWMA kepada pengiraan purata bergerak sebanyak dua kali pada carta MA untuk min proses. Control chart techniques have been widely used in industries to monitor the quality of manufacturing processes. Memory control charts are introduced as alternatives to the Shewhart charts for quick detections of small sustaining process shifts. Among the widely used memory control charts are the moving average (MA) chart, exponentially weighted moving average (EWMA) chart and cumulative sum (CUSUM) chart. The double exponentially weighted moving average (DEWMA) technique has been investigated in recent years and is found to be more efficient than the EWMA technique for detecting small shifts in the process mean. This thesis extends the technique of performing exponential smoothing twice on an EWMA chart, as in the case of the DEWMA chart to computing the moving average twice on an MA chart for the process mean.