The Effects Of Service Quality, Companion’s Satisfaction And Delight On Behavioural Intention In Private Hospitals For Medical Tourism - Mohamad, Wan Normila (2016)

(untitled)
Kajian ini mengkaji perkaitan kualiti perkhidmatan dalam konteks pelancongan perubatan di hospital-hospital swasta di Malaysia. Ia merangkumi dimensi kualiti perkhidmatan komunikasi, budi bahasa, sokongan emosi, kemudahan hospital dan keperluan pendamping yang boleh meningkatkan niat tingkah laku melalui kepuasan dan kegembiraan berdasarkan pengalaman pendamping ini. Kajian ini juga menyiasat kesan yang sederhana daripada fasilitator pelancongan perubatan antara kualiti perkhidmatan dan niat tingkah laku dalam industri pelancongan perubatan. Model ini menggabungkan tiga teori; teori jangkaan ―disconfirmation‖, teori pemprosesan sosial dan teori psiko-evolusi emosi. Seramai 438 responden pendamping pesakit mengambil bahagian dalam kajian ini dari empat buah hospital swasta yang diluluskan di Pulau Pinang, Melaka dan Kuala Lumpur melalui kajian soal selidik yang dibangunkan daripada sastera yang berkaitan. Data dikumpulkan dengan menggunakan soal selidik yang dibangunkan daripada kajian sastera yang berkaitan dan kemudian dianalisis menggunakan pemodelan persamaan struktur melalui Smart PLS.