Penggunaan Alga Perifiton Di Dalam Penilaian Status Kualiti Air Lembangan Sungai Pinang - Wan Omar, Wan Maznah (2002)

(untitled)
Status kualiti air Lembangan Sg. Pinang ditentukan melalui pemantauan fisikokimia dan penunjuk alga perifiton pada substrat buatan (slaid kaca). Indeks kualiti air (IKA) yang dikira berdasarkan nilai min en am parameter (DO, BOD, COD, pH, Nammonia dan pepejal terampai) mendapati stesen A adalah bersih, stesen B dan C agak bersih dan stesen I sederhana tercemar, manakala stesen lain di bahagian hilir adalah teruk tercemar. Alga perifiton yang didapati pada slaid kaca terdiri daripada 80 spesies Bacillariophyta, 13 spesies Cyanophyta dan 18 spesies Chlorophyta. Konsep penunjuk biologi dan zon saprob spesifik spesies diatom yang dinyatakan sebagai indeks saprob (nilai-S) mendapati, stesen A adalah bersih (kualiti air baik, S = 1.4), kualiti air di stesen B dan C agak baik (nilai-S masing-masing 1.962 dan 1.781), stesen I diklasifikasikan sebagai sederhana tercemar (S = 2.292) dan lain-lain stesen di hilir adalah tercemar dari segi organik dengan nilai-S berjulat antara 2.811 dan 3.092. Water quality status of Sg. Pinang Basin was determined by physico-chemical monitoring and by periphytic algal indicators colonized on artificial substrates (glass slides). Water quality index (WQI) that was computed based on the mean values of six parameters (DO, BOD, COD, pH, ammonia-N and suspended solids) showed that station A was clean, water quality at stations Band C were relatively good, and station I was moderately polluted, whereas other downstream stations were highly polluted. Periphytic algae attached on glass slides consisted of 80 species of Bacillariophyta, 13 species of Cyanophyta and 18 species of Chlorophyta. The concept of bioindicators and the specific saprobic zone of diatom species, expressed in the form of saprobic index (S-values), showed that station A is clean (good water quality, S == 1.4), water quality at stations B and C were fairly good (S = 1.962 and 1.781 respectively), station I was classified as slightly polluted (S= 2.292) and other stations downstream were highly polluted organically' with S-values ranging between 2.811 and 3.092.