Effets Of Lesson Study Incorporating Phase-Based Instruction On Form One Students’ Achievement And Learning Motivation In Geometry - Mak , Wai Fong (2016)

(untitled)
Penekanan pendidikan STEM dalam Pelan Pembangunan Pendidikan 2013- 2025 menjadikan pembelajaran geometri bertambah penting. Kajian ini adalah bertujuan untuk menentukan kesan Kajian Pelajaran menginterasikan Pengajaran Berasasakan Fasa (LSPB) terhadap pencapaian geometri dan motivasi pembelajaran geometri murid Tingkatan Satu berbandingan dengan pengajaran konvensional. Di samping itu, kajian ini juga untuk mengenalpasti kesan LSPB terhadap pencapaian geometri dan motivasi dalam pembelajaran geometri bagi kumpulan kajian LSPB asal (E1), kumpulan kajian semakan pertama (E2) dan kumpulan kajian semakan kedua (E3). Sampel yang terlibat dalam kajian ini adalah terdiri daripada 154 orang murid berpencapaian rendah dan enam orang guru matematik dari dua buah sekolah bandar. Kajian ini menggunakan reka bentuk kuasi eksperimental. Instrumen yang digunakan dalam kajian ini adalah Ujian Pra dan Ujian Pasca untuk menilai pencapaian geometri murid dan soal-selidik Instructional Material Motivation Survey (IMMS) untuk menilai motivasi pembelajaran geometri murid. Data kutipan dianalisis menggunakan SPSS versi 21.