A Menu Planning Model Using Hybrid Genetic Algorithm And Fuzzy Reasoning: A Study On Malaysian Geriatric Cancer Patients - Ngo , Hea Choon (2016)

(untitled)
Dewasa ini, terdapat banyak model perancangan menu yang menyediakan nasihat umum kepada pelanggan di pasaran. Namun, penyelesaian yang dijana daripada model ini biasanya sangat subjektif dan sukar untuk diwakili secara sistematik. Oleh itu, pemakanan yang betul bagi warga tua adalah penting untuk mengekalkan kesihatan dan kesejahteraan. Kajian ini menghasilkan model perancangan menu berasaskan ontologi menggunakan algoritma genetik hibrid dan penaakulan kabur terhadap pesakit kanser geriatrik di Malaysia. Kajian ini adalah bertujuan untuk mengemukakan perwakilan pelan diet berdasarkan ontologi pelan diet; mereka bentuk enjin perancangan dengan mengintegrasikan algoritma genetik dengan pencarian setempat untuk memperbaiki pelan menu; membangunkan pelan menu untuk pesakit tersebut dengan menggunakan mekanisme penaakulan kabur. Dengan tujuan untuk merancang menu yang sihat kepada pesakit, ontologi digunakan untuk mengklasifikasikan nutrien, jenis makanan, struktur pemakanan dan profil peribadi. Selain itu, algoritma genetik hibrid (HGA) digunakan untuk memastikan bahawa perancangan menu dapat memenuhi semua objektif dan kekangan yang telah ditetapkan. Tambahan pula, kawalan logik kabur (FLC) diaplikasikan dalam pemodelan fungsi keahlian set kabur bagi menganggarkan keperluan pemakanan.