Masalah Penjadualan Jadual Waktu Peperiksaan Universiti Dengan Pendekatan Kombinatorik - Teoh , Ching Ching (2000)

(untitled)
Kebanyakan universiti mengalami masalah penjaduaian peperiksaan pada setiap semester. Secara amnya, penjadualan peperiksaan boieh diringkaskan sebagai satu proses uniuk menyusunkan kertas-kertas peperiksaan ke siot-siot masa -yang tertentu. Dalam kajian ini, objektif utama adaiah untuk memastikan tiada pelajar yang perIu menghadiri lebih daripada satu peperiksaan dalam saiu sioi masa yang sarna (kw1j1ik iungsung); dan menjadualkan peperiksaan supaya bilangan pdajar yang pel'1u menduduki pepeeiksaan yang belturutan adalah dimillinmlllkan (konjlik bersebelahan). Examination timetable scheduling is one of the problems that many universities will have to solve during each semester or term. The problem typically involves assigning each examination paper to a specific time slot. In tills research the primary objective of the examination scheduling problem is to ensure that no student will have to sit for more than one examination in the same time slot (direct conflict); and to schedule the examination in such a way tIIat the number of students who have to sit for consecutive examinations is minimized (back-la-back conflict).