Internal And External Factors Influencing Green Innovativeness Among Contractors In Malaysia - Hasmori, Muhammad Fikri (2016)
Kajian lepas telah membuktikan inovasi adalah kunci utama kepada kejayaan sesebuah syarikat. Tetapi, sangat sedikit k!\iian tentang inovasi hijau yang dilakukan dalam konteks kontraktor binaan di Malaysia. Objektif umum kajian ini adalah untuk menaksir takat daya inovatif hijau di kalangan kontraktor di Malaysia, serta untuk meneliti faktor dalaman dan luaran yang mempengaruhi daya inovatif hijau mereka. Kontraktor telah distratifikasi mengikut negeri. Pensampelan rawak mudah berkadar telah digunakan untuk memilih firma-firma kontraktor bangunan. Responden bagi kajian ini adalah kontraktor bangunan yang berdaftar dengan Badan Pembangunan Industri Pembinaan (CIDB) di dua belas (12) buah negeri di Semenanjung Malaysia. Buku panduan CIDB, yang diterbitkan dalam bulan Disember, tahun 2012 telah digunakan untuk mendapatkan populasi bagi kajian ini. Sejumlah 500 borang, yang mengandungi soal selidik kendiri berstruktur telah dikirim kepada responden. Sejumlah 293 borang soal selidik yang lengkap diisi dan berguna telah dikembalikan, menghasilkan kadar respons 58.6 peratus. Untuk mencapai objektif pertama kajian ini, skor min bagi daya inovatif hijau firma telah dihitung menggunakan statistik perihalan.