Wonders.Net Online Shopping Platform: Adopting Online Shopping In Malaysia & Introducing A New Method Of Payment Gateway - Tan , Bo (2009)

(untitled)
Dengan perkembangan e-dagangan yang semakin pesat, penggunaan pembelian secara talian dikalangan orang Asia adalah masih terlalu rendah. Kajian ini menyelidik faktor-faktor yang mempengaruhi penglibatan orang ramai untuk membabitkan diri dalam urusan jual-beli dalam talian bagi kedua-dua pihak penjual dan pembeli. Berdasarkan hasil kajian kami, hanya 12.4% daripada responden merupakan mereka yang berpengalaman dalam urusan jual-beli dalam talian berbanding dengan 71.2% yang tidak berpengalaman. Kami mendapati kebimbangan responden adalah berkenaan keselamatan pembayaran, keyakinan, dan kebolehpercayaan terhadap para penjual dalam talian. For the continuous growth and development of e-commerce, Asian consumers' adoption of online shopping is very low. I experimentally investigate the factors that influence people to participate in global online shopping for both seller and buyer. Results of my survey indicate that only 12.4% respondents have experience in online shopping versus 71.2% who do not have any prior experience. I found that the respondents' major concerns are payment security, trustworthiness, and reliability of online vendors.