Acetone Soluble Cellulose Acetate From Oil Palm Empty Fruit Bunches (Opefb) Via A One Step Heterogeneous Process For Membrane Applications - Fauzi, Fauzi (2015)
Selulosa asetat (CA) biasanya dihasilkan melalui tindak balas antara selulosa dan asetik anhidrida berlebihan dengan kehadiran mangkin asid sulfurik dalam proses pengasetilan dua langkah, kemudian diikuti oleh hidrolisis.