The Effect Of Chemical Treatment On The Pulp And Paper Properties Of Banana (Musa Sp.) Stem And Its Effect On Blending With Secondary Fibers - Mahamud Pauzi, Farhana (2015)
Batang pisang (Musa sp.) dikaji untuk digunakan sebagai alternatif bagi menggantikan kayu untuk pengeluaran pulpa dan kertas. Pemulpaan separa kimia batang pisang melibatkan tiga pembolehubah pemulpaan (suhu: 30-90 °C, masa: 25- 75 min, kepekatan alkali: 5-15%) dalam rawatan kimia.