Synthesis, Characterization And Biological Evaluation Of Naphthalene - And Coumarin-Based Chalcones - Lim , Sumithda Yeong Hui (2016)
Kajian ini dimulakan dengan sintesis dan pencirian dua siri utama bahan pemula: pengalkilan naftaldehid (2-8) dan pengasetilan kumarin tertukar ganti (9-11). Bahan pemula yang diperoleh dikenalpasti melalui kaedah spektroskopi seperti inframerah transformasi Fourier (FTIR), resonans magnet nukleus (NMR) dan mikroanalisis CHN. Analisa pembelauan sinar-X hablur tunggal (XRD) juga dijalankan dengan hablur bagi sebatian 3, 34, dan 41 menghablur dalam sistem kristal triklinik. Lima siri kalkon kemudiannya disintesis melalui kaedah kondensasi Claisen-Schmidt dengan tiga siri diterbitkan daripada kumarin asetil tertukar ganti (12-33) dan dua siri yang lain diterbitkan daripada asetofenon tertukar ganti (34-46). Semua kalkon yang disintesis telah dicirikan dengan analisa unsur (CHN), spektroskopi FTIR , 1H-NMR, 13C-NMR, DEPT 135, 1H-1H COSY, 1H-13C HMQC dan 1H-13C HMBC. Kalkon 23, 28, 34, dan 41 telah dipilih untuk analisis kristolografi.