Evaluation Of Fusion Peptides As Novel Gene Carriers Into Nicotiana Benthamiana And Arabidopsis Thaliana Leaves - Lakshmanan, Manoj Kumar (2016)
Penghantaran gen menggunakan peptida melibatkan proses pengenalan gen asing ke dalam sel haiwan dan tumbuhan melalui peptida berfungsi yang mengandungi domain penembus sel dan jujukan polikation. Peptida penembus sel berkebolehan untuk memasuki sel-sel hidup, sementara jujukan polikation berkebolehan untuk bercantum dan memadatkan plasmid DNA secara elektrostatik. Dalam kajian ini, potensi peptida gabungan yang melingkungi unjuran polikation dan domain berfungsi dengan berkebolehan untuk menembusi sel hidup telah dibentuk dan diuji sebagai pengangkut gen ke dalam sel tumbuhan. Peptida-peptida gabungan yang mempunyai unjuran polikation, nona-arginin (R9) dan ko-polimer histidin-lisina (KH)9 berserta peptida penembus sel Bp100 (KKLFKKILKYL) dan Tat2 (RKKRRQRRRRKKRRQRRR) telah dicampurkan dengan plasmid DNA (pDNA) yang mengekod Renilla luciferase (RLuc) untuk membentuk kompleks pDNA-peptida pada pelbagai nisbah N/P. Nisbah, N/P merujuk kepada nisbah bilangan kumpulan amina daripada peptide per bilangan kumpulan fosfat daripada pDNA.