Preparation And Properties Of Kenaf Bast Fiber Filled (Plasticized) Poly(Lactic Acid) Composites - Ramarad, Suganti (2008)

(untitled)
Komposit poli(Iaktik asid) diplastik (p-PLA) terisi gentian kayu kenaf (KBF) telah disediakan dan dikaji secara berperingkat. Pertamanya, poli(Iaktik asid) (PLA) telah diperlembutkan dengan 5 hingga 20% berat poli(etilena glikol) (PEG) menggunakan pencampur dalaman. Adunan dengan 10% berat PEG dipilih sebagai matriks komposit kerana ia mempunyai kekuatan hentaman dan pemanjangan takat putus yang terbaik. Kedua, PLA dicangkuk maleik anhidrat (MAPLA) berjaya dihasilkan dengan 0.22% pencangkukan melalui kaedah pencangkukan reaktif Komposit p-PLA/KBF telah disebatikan di dalam pencampur dalaman dan diacuan mampat ke bentuk sampel ujian. Kandungan KBF diubah dari 10 hingga 40% berat. Pencirian telah dilakukan melalui ujian tensil dan hentaman, analisis mekanikal dinamik, penyerapan air, penanaman dalam tanah dan pencuacaan semulajadi. Pad a pembebanan 40% berat KBF, kekuatan tensil dan modulus masing-masing meningkat sebanyak 120% dan 213%, manakala pemanjangan takat putus dan kekuatan hentaman masing-masing menurun sebanyak 99% dan 52%, berbanding pPLA tidak terisi KBF. Kenaf bast fiber (KBF) filled plasticized poly(lactic acid) (p-PLA) composites was prepared and examined stage by stage in this study. Firstly, poly(lactic acid) (PLA) was plasticized with 5 up to 20 wt% poly(ethylene glycol) (PEG) via internal mixer. Blend with 10 wt% PEG was chosen as matrix for composite as it showed the best impact strength and elongation at break. Secondly, maleic anhydride grafted PLA (MAPLA) was successfully produced with 0.22% grafting using reactive grafting method, and used as a compatibilizer for the composite system. p-PLAlKBF composite was compounded via internal mixer and compression molded into test specimens. KBF loading was varied from 10 to 40 wt%. Characterization was done by means of tensile and impact testing, dynamic mechanical analysis, water absorption, soil burial and natural weathering. At 40 wt% KBF loading, tensile strength and modulus improved by 120% and 213% respectively, while strain at break and impact strength dropped by 99% and 52% respectively compared to neat p-PLA.