Mental Card Gaming Protocols Supportive Of Gameplay Versatility, Robustness And Efficiency - Soo, Wai Han (2003)

(untitled)
Pennainan kad mental merupakan protokol kriptografi yang membolehkan pennainan yang ~ disahkan adil di kalangan parti-parti jauh yang penyangsi dan berpotensi menipu. Pennainan kad ini setidak-tidaknya patut menyokong-tanpa memperkenal~an parti ketiga yang dipercayai (TTP)--rahsia kad, pengesanan penipuan dan keselamatan bersyarat ke atas pakatan pemain. Tambahan kepada keperJuan asas ini, kami meninjau isu-isu pennainan kad mental yang berkaitan dengan fungsian permainan, keteguhan operasional dan kecekapan implementasi. Pengkajian kami diberangsang oleh potensi pennainan berasaskan komputer dan rangkaian yang melewati batas kemampuan kad fizikal, terutamanya pembongkaran maklumat terperinci kad (seperti warna, darjat, simbol atau kebangsawanan) sambil merahsiakan nilai keseluruhan kad tersebut. ~. Mental card games are cryptographic protocols which permit verifiably fair gameplay among a l< ~. priori distrustful and potentially untrustworthy remote parties and should minimally providewithout the introduction of a trusted third party (TTP)---for card confidentiality, fraud detection and conditional security against collusion. In addition to these basic requirements, we explore into gameplay functionality, operational robustness and implementation efficiency issues of mental card gaming. Our research is incited by the potential of computer-based and networkmediated gameplay beyond the capability of physical cards, particularly fine-grained information disclosure (such as colour, rank, symbol or courtliness) with preservation of card secrecy. On the other hand, being network connected renders the protocol susceptible to (accidental or intentional) disconnection attack, as well as other malicious behaviours.