Peranan Ai Dan Fe Dalam Tanah Gambut Terolah Asid Sulfurik Sebagai Agen Penggumpal Dalam Perawatan Larutan Pencelup Tekstil - Soo, Seng Poh (1998)

(untitled)
T anah gam but merupakan tanah organik yang terhasil daripada pengumpulan bahan-bahan tumbuhan yang mengalami p'enguraian separa. Sifatnya yang berkutub dan berliang menjadikannya bahan penjerap yang berpotensi. Salah satu pengubahsuaian kirnia yang dilakukan adalah pengolahan tanah garnbut dengan asid sulfurik supaya keberkesanan penjerapannya dapat ditingkatkan. Kajian ini telah mertialankan pengolahan asid sulfurik ke atas dua jenis tanah gambut tempatan daripada Gunung Jerai, Kedah dan Batu Pahat, Johor untuk melihat keberkesanannya bagi tujuan pengolahan larutan pencelup tekstil. Peat is an organic soil which is. fonned from the accumulation of partially decomposed plant matelials. Peat is always considered as a potential adsorbent due to its polar and porous characteristics. One of the chemical modifications nonnally done in order to improve its adsorptiVe properties is sulfuric acid treatmcnt. This research had used two local sulfuric acid treated peats from Gunung Jerai, Kedah and Batu Pallat, Johor to study their effectiveness in treating textile dye solutions.