Ekskavasi Tapak Monumen SB1P, SB1Q, SB1W Dan SB1X Di Kompleks Sungai Batu, Lembah Bujang, Kedah - Yusof, Suhana (2016)

(untitled)
Kajian arkeologi ini melibatkan empat tapak iaitu SB1P, SB1Q, SB1W dan SB1X di Kompleks Sungai Batu, Lembah Bujang, Kedah. Kajian bermula daripada tahun 2011 hingga 2012. Tujuan utama kajian ialah untuk mengenalpasti fungsi, usia dan rupa bentuk monumen setiap tapak berdasarkan bukti struktur binaan yang masih in-situ. Kajian telah menggunakan gabungan kaedah kerjalapangan (survei, pembersihan kawasan dan penentuan titik datum, pemasangan tali grid dan pemetaan tapak kajian, penamaan tapak dan petak dan proses ekskavasi) dan kerja makmal (pentarikhan dan analisis kuatitatif) serta interpretasi. Hasil ekskavasi kesemua empat tapak telah mendedahkan bangunan utama berbentuk segi empat, di samping itu terdapatnya struktur lantai, tembok, koridor, laluan pejalan kaki dan bukti berbumbung berdasarkan jumpaan atap genting dan pelapik tiang. Pentarikhan dengan kaedah Rangsangan Pendar Kilau Optik (OSL) terhadap bata telah memberikan tarikh tapak SB1P (kurun ke-3 Sebelum Masihi- kurun ke-3 Masihi), SB1Q (kurun pertama Sebelum Masihi- ke-2 Masihi), SB1W (kurun ke-5 Sebelum Masihi- kurun pertama Masihi) dan SB1X (kurun ke-2- ke-3 Masihi). Tarikh OSL ini mencadangkan tarikh pembinaan setiap tapak manakala tarikh dengan kaedah radiokarbon untuk tapak SB1P (kurun ke-5- ke-13 Masihi), SB1Q (kurun ke-3 Masihi- ke-17 Masihi), SB1W (kurun ke-7 Masihi- ke-13 Masihi) mencadangkan tarikh dan aktiviti di setiap tapak berkenaan.