Capacity And Attitude Of Host Community Towards Negative Environmental Impacts Of Tourism In Langkawi Island, Malaysia - Haftkhani, Sharareh Khosravi (2016)

(untitled)
Kesedaran yang terhad terhadap konsep keupayaan masyarakat dalam kajian pelancongan dan kekurangan pertimbangan mengenai peranan kapasiti masyarakat sebagai syarat penting dalam pembangunan pelancongan lestari telah menjejaskan destinasi tuan rumah, terutamanya di kawasan sedang membangun. Andaian kajian ini menunjukkan bahawa komuniti dengan tahap keupayaan yang tinggi dalam memelihara alam semulajadi menunjukkan sikap yang lebih baik terhadap kesan pelancongan kepada alam sekitar, yang seterusnya membantu sektor pelancongan mengekalkan proses pembangunan dan meminimakan impak negatif terhadap alam sekitar. Kajian ini menggunakan lima dimensi keupayaan masyarakat untuk memelihara alam sekitar, yang terdiri daripada perkongsian visi, semangat kemasyarakatan, penglibatan, pengetahuan dan kemahiran, dan pembelajaran sepanjang hayat, sebagai peramal utama sikap terhadap kesan pelancongan kepada alam sekitar. Rangka kerja konseptual diuji secara empirikal untuk mengkaji hubungan antara keupayaan masyarakat dan sikap terhadap impak negatif pelancongan terhadap alam sekitar. Kajian soal selidik telah digunakan untuk tujuan pengutipan data. Sampel kajian ini dijalankan secara berstrata berdasarkan populasi penduduk tempatan yang terlibat dengan pelancongan di enam daerah kediaman di Pulau Langkawi, sebagai kawasan kajian.