Performance Of Socially Responsible Investment Portfolio In Indonesia: A Comparison Of Sri Kehati Index And Conventional Index. - Ermal M, Eky (2016)
Kajian ini bertujuan untuk mengkaji prestasi indeks SRI Kehati berbanding Indeks Komposit Jakarta sebagai indeks pasaran. Dengan menggunakan saringan dalam kriteria pelaburan, pelaburan bertanggungjawab sosial ini adalah berbeza dengan pelaburan konvensional. Menerusi sampel harga indeks harian SRI Kehati berbanding dengan Indeks Komposit Jakarta, kajian ini meliputi tempoh data dari 1 Januari 2009 sehingga 31 Disember 2014. Kajian ini menggunakan pulangan purata dan sisihan piawai, pulangan risiko terlaras yang merangkumi Indeks Sharpe, Indeks Sharpe Terlaras (ASI), Indeks Treynor, Indeks Jensen Alpha, Indeks Jensen Alpha Terlaras (AJI) dan indeks Sortino untuk mengkaji prestasi. Hasil kajian menunjukkan bahawa pulangan purata indeks SRI Kehati berprestasi kurang baik berbanding Indeks Komposit Jakarta sebagai indeks konvensional pada tempoh keseluruhan, akan tetapi berprestasi baik selama empat tahun (2011-2014) dengan campuran profil pulangan yang signifikan dan tidak signifikan.