Reactive Cibacron Blue Dye Wastewater Treatment Using Combined Technology Of Thermolysis And Inorganic-Organic Hybrid Polymer Coagulation-Flocculation - Su , Claire Xin-Hui (2016)
Air sisa pewarna reaktif, cibacron biru F3GA (RCB), dirawat menggunakan teknologi gabungan hibrid termolisis dan pengentalan-pemberbukuan menggunakan polimer hibrid magnesium klorida-poliethylene oksida (MgCl2-PEO). Apabila air sisa pewarna sintetik dirawat menggunakan termolisis-pemangkin sahaja, 63.78% pemecatan warna dan 56.33% penurunan COD telah dicapai. Pemangkin yang digunakan ialah kuprum sulfat (CuSO4). Kecekapan maksimum bagi proses termolisis dicapai pada pH 2, dos pemangkin 5000 mg/L, suhu pemanasan 95°C dan tempoh pemanasan 120 minit. Polimer hibrid MgCl2-PEO disediakan dan dicirikan. Kemudian, ia diaplikasikan dalam pengolahan RCB menggunakan teknik pengentalan-pemberbukuan. Polimer hibrid disediakan dalam pelbagai nisbah MgCl2 kepada PEO melalui pengadunan fizikal. Kelikatan larutan akueus polimer hibrid menunjukkan tren menurun apabila komposisi MgCl2 meningkat. Walau bagaimanapun, kekonduksian larutan akueus hibrid polimer menunjukkan tren meningkat. Bagi aplikasi pengolahan air sisa RCB, didapati bahawa nisbah 90% MgCl2: 10% PEO menunjukkan prestasi tertinggi, dengan rekod 98.58% pemecatan warna dan 91.09% penurunan COD pada pH 11 dan dos pengental 1500 mg/L.