Tanah Wakaf: Isu Dan Cabaran. - Omar, Ariffin (2003)
Pada bulan Mac 1992, Berita Harian da1am suatu editorial telah menyentuh Tentang kegagalan negeri-negeri memajukan tanah wakaf yang diamanakan kepada mereka sebagai suatu sumber ekonomi. Berita Harian menggambarkan betapa banyak lagi potensi ekonomi umat Islam yang belum diterokai dan dimanfaatkan sepenuhnya. Keadaan ini berlaku kerana pelbagai sebab. Selain tidak mempunyai wawasan yang jelas Mengenai cara bagaimana hendak memajukan tanah-tanah wakaf di seluruh negara yang Kini dianggarkan bernilai lebih $500 juta itu, pengurus atau lebih tepat lagi pengusaha tanah-tanah wakaf ini juga mungkin tidak mempunyai kemahiran serta pengetahuan mengenai soal pembagunan hartanah serta prinsip ekonomi yang perlu bagi memanfaatkan harta yang ada.01eh itu meskipun tanah wakaf yang sepatutnya mereka uruskan itu terletak di kawasan pertumbuhan ekonomi yang strategik, kesempatan itu tidak dapat digunakan sepenuhynya.