Pulau Pinang bandar percetakan awal negara. - Harun, Jelani (Universiti Sains Malaysia, 2003)
Dalam sejarah percetakan negara, Pulau Pinang mempunyai tempat yang terseridiri dan istimewa, sekurang-kurangnya sehingga Perang Dunia Kedua (1942). Pulau Pinang bukan sahaja merupakan antara tempat terawal pengenalan mesen cetak di Tanah Melayu, malah menjadi pusat perkembangan institusi percetakan di Tanah Melayu,jauh mengatasi kemajuan institusi percetakan di negeri-negeri lain.sehingga akhir Perang Dunia Kedua tidak kurang daripada 20 buah syarikat percetakan telah wujud danberoperasi di Pulau Pinang.