Pendidikan awal melayu Pulau Pinang: wacana ketamadunan dan jati diri. - Dawilah al-Edrus, Syed Muhammad (2003)

(untitled)
Tamadun lahir secara lumrahnya apabila sesautu bangsa mencapai pengungkapan tinggi di dalam pelbagai bidang kehidupan, terutamanya dari aspek tradisi keintelektualan yang terungkai melalui dominasi keagungan ilmu, keluhuran budaya dan ketinggian tamadunnya. Dalam konteks ini, pendidikan merupakan domain yang penting malah penentu kepada ketiga-tiga domain di atas. Ia bertambah penting apabila dilihat dari pespektif kedudukan Alam Me1ayu dan pertembungannya dengan tamadun Timur dan Barat. Faktor keserasian dan keakraban tamadun Melayu dengan tamadun Islam juga telah berupaya menjulang tamadun dan bangsa Melayu ke persada dunia ketamadunan serantau dan antarabangsa. Justeru perjuangan dan perkembangan Islam dan tamadunnya selama 600 tahun di rantau ini begitu sinonim dengan perjuangan dan perkembangan kebudayaan dan tamadun Melayu.