Pencapaian dan kejayaan Melayu Pulau Pinang. - Maidin, Abdul Rahman (2003)
Ekonomi Negeri Pulau Pinang telah melalui perubahan serta pertumbuhan yang mengkagumkan: Dari sebuah ekonomi yang dicirikan oleh pertanian serta perkhidmatan perdagangan 'entrepot' pada tahun-tahun enam-puluhan, ia telah bertukar sejak tahun-tahun tujuh-puluhan menjadi sebuah ekonomi yang dicorakkan oleh pembuatan yang berasaskan eksport serta perkhidmatan yang berkaitan dengan eksport pembuatan. Kini, ia sedang bersedia untuk menjadi sebuah ekonomi yang bertunjangkan ilmu dan pengetahuan (K-Economy). Namun demikian, transformasi struktur yang dicipta serta pertumbuhan yang kelak dijana mungkin tidak menghasilkan keseimbangan ekonomi di antara bangsa Melayu dan bukan Melayu. Malah, besar kemungkinan ketidakseimbangan tersebut menjadi lebih ketara lagi-jika ia tidak ditangani segera melalui pendekatan dan kaedah yang lebih bijak,terancang dan bersepadu.