Effects Of Gender And Age On Risk Preferences - Tan , Scaik Lin (2016)
Wanita biasanya dianggap sebagai lebih cenderung mengelak risiko berbanding dengan lelaki dalam membuat keputusan kewangan. Golongan muda dipercayai lebih cenderung mengambil risiko lebih daripada golongan tua. Kajian ini hendak mengenal pasti kesan jantina dan umur terhadap pengutamaan risiko. Kajian ini menerangkan kelakuan subjek sebagai pengambil risiko atau mengambil risiko dalam keputusan risiko melalui tiga aspek, persamaan kepastian; Fungsi Pemberat Kebarangkalian; dan Fungsi Nilai. Dengan melihat penilaian kebarangkalian subjek, kami mengetahui tingkah laku seseorang individu melalui penilaian ringan atau penilaian berat terhadap kebarangkalian.