Masalah Pelajar Melayu Pulau Pinang. - Ayob, Aminah (2003)
Pendidikan adalah salah satu indikator penting untuk mobiliti sosial masyarakat Bumiputra Melayu Pulau Pinang ke peringkat yang lebih maju dan berkualiti. Pencapaian yang baik dan jenis aliran pendidikan yang diceburi oleh para pelajar melayu akan menentukan peluang mereka untuk mengikuti bidang-bidang pengajian di universiti yang dapat menjamin peningkatan golongan profesionalisme Melayu dalam pasaran kerja di Pulau Pinang. Penyertaan masyarakat Melayu dalam bidang-bidang profesional pada masa hadapan boleh diramalkan berdasarkan pencapaian dan enrolmen pelajar-pelajar Melayu di sekolah masa kini.