Pulau Pinang Sebelum 1786. - Musa, Mahani (Universiti Sains Malaysia, 2003)
Pengambilan pulau pinang oleh francis light pada 11 ogos 1786 merupakan titik penting dalam catatan sejarah negara ini kerana pengambilan ini menandakan bermulanya kemasukan kuasa inggeris ke negeri-negeri melayu.Sejak itu pulau pinang terpisah daripada ketuanan melayu Kedah dan mula mencipta identiti sebagai sebuah koloni inggeris. Ironinya pula, meskipun cara pengambilan ini penuh dengan penipuan dan dikecam oleh pentadbir kolonial sendiri namun tidak banyak yang dilakukan oleh orang tempatan untuk membetulkan ketidakwajaran dalam gambaran sebenar tentang peristiwadan kesan pengambilan tersebut. inggeris terus diiktiraf sebagai pembuka negerisementara yang terpinggir ialah kisah masyarakat yang lebih awal muncul di negeri itu.justeru itu kajian ini cuba meninjau sejarah Pulau Pinang sebelum 1786 agar kisah masyarakat yang tersingkir dalam aliran dan catatan sejarah kebangsaan dapat dikembalikan ke tempatnya.