Tinjauan Ke Atas Rekabentuk Rumah Pangsa Dari Aspek Sosio - Budaya Orang Melayu - Haron, Siti Norsazlina (2001)

(untitled)
The process of housing development is growing rapidly over these past few years due to the increase of demand fast development of the country. The reason for the development of housing sector is not only to gain profit but also has become an agenda in the social - government aspect. The development of flats has however become the main issue amongst the Malay community. It is said to result in the social problems in this community as a result of the design and suitability of living for the lower income group. This study to analyze the changes of the social aspects and culture of the Malay community whose living in flats. This study involves the distribution of these survey forms to the residents and through observation done on the chosen area. The analysis is to prove the objectives of the studies. Few suggestions were carried out and done in order to design a proper and more comfortable unit of flats and housing area through the use of the components and characteristic of a traditional Malay house. The reason for search of design is to maintain the activity of the Malay community so that they can have a better and more comfortable living environment with the better design. In this way the Malay culture can also be preserve. Proses pembangunan perumahan berkembang pesat sejak tahun-tahun kebelakangan ini kerana kepada peningkatan permintaan pembangunan pantas di negara ini. Sebab bagi pembangunan sektor perumahan bukan sahaja untuk mendapatkan keuntungan tetapi juga telah menjadi satu agenda dalam sosial - aspek kerajaan. Pembangunan rumah pangsa mempunyai bagaimanapun menjadi isu utama di kalangan masyarakat Melayu. Ia dikatakan menyebabkan sosial masalah dalam komuniti ini sebagai hasil daripada reka bentuk dan kesesuaian hidup untuk kumpulan berpendapatan rendah. Kajian ini menganalisis perubahan aspek sosial dan budaya masyarakat Melayu yang tinggal di rumah pangsa. Kajian ini melibatkan pengagihan ini borang kaji selidik kepada penduduk dan melalui pemerhatian yang dilakukan ke atas kawasan yang dipilih. Analisis ini adalah untuk membuktikan objektif kajian. Tidak ramai cadangan telah dilaksanakan dan dilakukan dalam usaha untuk mereka bentuk yang betul dan banyak lagi unit selesa rumah pangsa dan kawasan perumahan melalui penggunaan komponen dan ciri-ciri rumah Melayu tradisional. Sebab untuk mencari reka bentuk adalah untuk mengekalkan aktiviti masyarakat Melayu supaya mereka boleh mempunyai yang lebih baik dan lebih persekitaran hidup yang selesa dengan reka bentuk yang lebih baik. Dengan cara ini budaya Melayu juga boleh memelihara.