Effect Of Cold Setting Adhesives And Glue Spread On Properties Of Oil Palm Trunk Laminated Veneers - Sarmin, Siti Noorbaini (2009)

(untitled)
Kajian terhadap penghasilan venir terlaminasi (LV) daripada batang kelapa sawit (OPT) semakin meningkat selaras dengan tujuan untuk mengurangkan bahan buangan daripada keJapa sawit. Walau bagaimanapun, kajian terhadap penggunaan perekat bertekanan sejuk ke atas kekuatan ricih, kekuatan ikatan, pengeeutan dan pengembangan terhadap venir terlaminasi daripada OPT masih kurang diberi perhatian. Objektif utama kajian ini adalah untuk mengkaji sifat-sifat fizikal dan mekanikal LV yang dihasilkan daripada venir OPT dengan menggunakan beberapa jenis perekat bertekanan sejuk iaitu Emulsion polymer isocyanate - copolymer Vinyl acetate (EPI-Vae), Emulsion polymer isocyanate - copolymer Styrene butadiene rubber (EPI-SBR) dan Polyvinyl acetate (PVAe). Researches on Laminated Veneer (LV) manufactured from oil palm trunk (OPT) veneers are being developed in line to reduce waste from oil palm biomass. However, there was little information available concerning the· effects of adhesives types on tensile shear strength, bonding, shrinkage and swelling of these laminated products from oil palm. The objective of this study was to investigate some of the properties of LV made from OPT using cold setting adhesives namely Emulsion polymer isocyanate - copolymer Vinyl acetate (EPI-VAc), Emulsion polymer isocyanate - copolymer Styrene butadiene rubber (EPI-SBR) and Polyvinyl acetate (PVAc).