Attitude And Belief Towards Effective Information Sharing - Annamalai, Sinna Annamalai (2006)

(untitled)
Kajian ini bertujuan untuk membuat penyelidikan faktor kejayaan kritikal bagi niat untuk berkongsi maklumat. "Theory of Plan Behavior" (TPB) yang telah diubahsuai daripada "Theory of Reasoned Action" (TRA) dan mempunyai satu unsur berlebihan (tanggapan kawalan kelakuan) berbanding dengan TRA. Kepuasan pengguna dan sasaran yang dikenalpasti telah digunakan untuk memasti sarna ada personaliti dan sosial terhadap sikap dan kepercayaan akan membantu maklumat perkongsian. Kajian ini telah dijalankan di sebuah syarikat perindustrian antarabangsa di Pulau Pinang. Satu kajian soalselidik telah dijalankan ke atas 96 pekerja kilang yang maklum balas menyumbang kepada kadar maklum balas sebanyak 48%. The purpose of this study is to examine the factors that determine intention to share information. Theory of Plan Behavior (TPB) that had been adapted based on TRA with additional element of Perceived Behavior Control had been used in this study in explaining the personality and social effects on attitude and belief towards information sharing. This study had been carried out on a multinational company in Penang. A questionnaire survey has been carried out, there were total of 96 employees respondent which represent response rate of 48%.