Applying Portfolio Theory to Timber Product - Shahri, Shazuin (2009)
Sejak seminar analisis min-varians diperkenalkan oleh Markowitz (1952), teori portfolio telah diperkembangkan dalam konteks model pilihan normatif, termasuk bagaimana untuk membentuk portfolio yang optimum. Analisis ini menggunakan teori portfolio untuk mendapatkan penyelesaian optimum, memaksimumkan keuntungan dan meminimumkan risiko bagi produk balak di Semenanjung Malaysia dan eksport satu produk balak terpilih ke destinasi utama dunia. Masalah ini adalah aplikasi secara langsung pendekatan min-varians Markowitz dan masalah pengoptimuman portfolio dapat diformulakan sebagai pengaturcaraan matematik. Since the seminal mean-variance analysis was introduced by Markowitz (1952), the portfolio theory has been expanded in the context of normative choice modeling, including how to form an optimal portfolio. This study uses portfolio theory to find the optimal, profit maximizing and riskminimizing combinations of timber product in Peninsular Malaysia and the export of one selected timber product to major destination throughout the world. This problem is a straight forward application of Markowitz mean-variance approach and the optimal portfolio problem can be formulated as mathematical programming.