AMT, Manufacturing Performance And Firm Performance - Oh, Sharon Gaik Choo (2003)
Dalam dunia era tcknologi canggih, organisasi perindllstrian menghadapi pc\bagai cabaran mengimbangi pcnyerapan teknologi dengan pcncapaian. Teknologi Perindustrian atau dikenali sebagai AMT merangkumi penyatuan sistem komputer berintcgrasi scperti robotik, CAD/CAM, FMS, kumpulan leknologi, ERP adalah sebahagian besar pelbagai teknologi yang digunakan untuk mcmpertingkatkan mutu rekaan, pentadbiran, operasi perindustrian serta mencapai keupayaan ungglli. Objektif pcnyclidikan ini ialah untuk mengkaji hubungan di an tara lahap penggunaan teknologi dengan pencapaian organisasi dan sama ada saiz dan umur mempengaruhi hubllngan tersebut. Seterus, ia mengkaji tentang perhubungan pencapaian perkiJangan dan pencapaian organisasi. Oleh demikian, populasi penyelidikan ini merangkumi organisasi-organisasi dalam Persekutllan Pekilangpekilang Malaysia 2002 edisi ke 33. In a world of advanced technology era, manufacturing organizations face challenges to balanc~ adoption of technology and performance. Advanced Manlll~lCtllring Technology (AMT) includes a group of integrated hardware and soltware based technologies such as robotics, CAD/CAM, FMS, group technology, MRP or ERP. represents a wide variety of modern advanced technologies devoted to enhance design, administration, manufacturing operations and gain competitive capabilities. The objective of this research is to examine the relationship between technology level used and the manufacturing performance. This study also would like to look whether size and age moderate the relationship between AMT and manufacturing performance. Further, it looks at how manufacturing performance relates to organizational perfom1ance. Hence, the targeted population was the manufacturing organization in Malaysia from those listed in Federation of Malaysian Manufacturer Directory of Malaysian Industries 2002.