Analisa Tentang Rekabentuk Dan Keperluan Golongan Cacat Dan Kurang Upaya Di Kompleks Membeli-Belah. - Saidan Khaderi, Shamsida (2001)

(untitled)
The built environment is full of obstacles that prevent disabled persons from moving about freely and safely. For wheel chair users, steps are obstacles. Blind people are endangered by the absence of safety features that can hear and touch. Most shopping complex in Malaysia have not been designed to welcome users with disabilities. In Malaysia, although we have such standards, however, the implementations are still very poor. Therefore awareness of the importance of providing facilities for people with disabilities should be stressed including the authority, users, developers and professionals such as Planner, Architect, Quantity Surveyor etc. This is very importance in order access for disabled persons can be provided in all buildings inside and outside. Common problems faced by disabilities are no toilet facilities for disabled, no ramp, wrong materials used for floor finishes, no railings and grabrails in the toilet. In this context, I refer to physical barriers should be omitted or reduced to minimum to all buildings whether it is inside or outside buildings so that people with disabilities and able-bodied people can use the space without any obstacle, and movement of people either vertically or horizontally can be done easily. Di dalam persekitaran sekeliling tcrdapatnya p~lbagai rintangan yang menghalang golongan cacat dan kurang upaya bergerak seeara selamat dan bebas. Bagi penggguna berkerusi roda, kehadiran anak tangga adalah merupakan suatu rintangan. Bagi golongan butlkabur/warna pula sering berhadapan dengan bahaya kerana ketiadaan peralatan kcsclamatan yang mana mCl11udahkan golongan ini I11cndcngar dan I11cnycntllhuya. Kcbanyakkan bangllllilll kompleks IlIclllhcli-bclnh di Malnysin (idak dirckabclllllk lIlllllk /IIcllglllldaJlg kCIIIC.'{I'iI<l1l kc <llllS PCJlgglllI:1lI11 golollgall cacal dall kurang upaya. Di Malaysia, walaupun kita mempunyai Malaysian Standard yang telah ditetapkan . tetapi perlaksanaannya adalah sangat kurang dan tidak dipraktikkan dengan sepenuhnya. Oleh itu kesedaran terhadap kepentingan di dalam penyediaan kemudahan bagi goiongan cacat dan kurang upaya haruslah ditekankan oleh pelbagai pihak-pihak tertentu iaitu pihak berkuasa, pengguna, pemaju dan para profesional seperti Perancang, Arkitek, Jurukur Bahan dan lain-lain. Ianya adalah amat rcnting bagi I11cmastikan kcmudahan laluan bagi golongan kurang lIpaya kcluar lIlasuk bangunan. Permasalahan yang biasa dihadapi oleh golongan caeat dan kurang upaya adalah tiada kemudahan tandas, tiada ramp, penggunaan bahan yang tidak sesuai untuk kemasa lantai, tiada pemegang dan 'railing' di dalam tandas dan lain-lain. Dari fenomena ini, kajian yang dibuat merujuk kepada rintangan fisikal yang harus diubah atau dikurangkan dengan minimum bagi scmua bangunan komplcks mcmbeli-bclah samada ianya diluar amhupun di dalam bangunan tersebut supaya semua golongan cacat dan kurang upaya boleh menggunakan ruang tanpa adanya halangan dan pergerakkan mendatar dan menegak dibuat dengan mudah dan senang.