New Scheme For Efficient Mobile-Server Communication - Supramaniam, Saravanesh (2008)
Kajian ini akan mengusul dan l11enilai suatu Skema Baru untuk KOl11unikasi Pelayan- Alat Mudah Alih yang Efisien. Skema ini akan membolehkan alat l11udah alih mengakses segmen-segmen data yang kecil dari sistem pelayan pusat secar'a berulang kali dan efektif. Ia akan melibatkan modifikasi dan gabungan pelbagai teknologi Pelayan-Pelanggan yang sedia ada untuk l11el11bolehkan proses transmisi dan akses data yang efektif. Pertamanya, pembahagian tugas dan beban secara saksama akan dilaksanakan di antara Pelayan dan Pelanggan. Keduanya, segmentasi akan dilakukan ke atas blok data yang besar. Ini adalah untuk mengelakkan alat mudah alih daripada dibebankan secara sekaligus dengan sejumlah data yang besar. Di samping itu, transmisi maklumat akan melibatkan urutan data dalam bentuk 'String' dan bukannya objek. Ini mampu mengurangkan saiz data yang dihantar menerusi rangakaian mudah-alih. Akhir sekali, eksperimen akan dijalankan untuk l11engenalpasti kaedah akses maklumat yang terbaik di antara kaedah Akses Selari dengan kaedah ~ses Berurutan. Kaedah yang paling mapan akan menal11pakkan tempoh masa pusing balik yang rendah serta menggunapakai kuantiti ingatan yang rendah. This research would propose and evaluate a New Scheme for Efficient Mobile-Server Communication. This scheme would provide mobile devices with an effective system for repeated access to low volumes of data from centralized servers. It would involve modifYing and combining various mobile Client Server technologies to ensure effective data transmission and access in a mobile environment. Firstly, a suitable client server model that would involve equitable sharing of load between client and server would be identified. Secondly, data chunking would be implemented on the server side to transmit smaller "bite" sized chunks of data to the device, rather than overloading it with one large consignment. Thirdly, instead of transmitting objects to the clients through the serialization method, strings of data would be implemented instead. This would be important in reducing the amount of data sent over mobile networks. Finally, experiment!;> would be done to identifY a suitable data access method (parallel or sequential) that would provide a low turnaround time and minimal memory consumption.