Kajian Reseptor Gaba Periferal Secara In - Vitro - Mohd, Nik Samsabaharani (1983)

(untitled)
Asid gamma aminobutirik (GABA) menghasilkan gerakbalas ujaan pada tisu ileum tikus dan argus. Gerakbalas ujaan ini adalah berkadar terus dengan dos GABA sehingga takat maksima dicapai di mana tiada peningkatan di dalam gerakbalas, walaupun dos ditingkatkan • .. Gerakbalas GA8A ini dihalang oleh pikrotoksin dan bikukulin. Di samping itu, propranolol juga mengantagoniskan gerakbalas GA8A dan kemungkinan terdapat hubungan di an tara saraf adrenergik dan saraf GABAergik. Aspirin, striknin, hiosin dan mepiramin juga mengantagoniskan gerakbalas ujaan GABA, pada tisu ileum tikus dan argus. Ini menunju.k.. kan terdapat pen-alibatan prostaglandin, glisin, asetilkolin dan histamin ke atas aktiviti GABA.