Some Aspects Of Ecology And Genetics Of Chironomidae (Diptera) In Rice Field And The Effect Of Selected Herbicides On Its Population - Al-Shami, Salman Abdo Ali (2006)

(untitled)
Kajian ekologi dan molekul dijalankan terhadap serangga akuatik Chironomidae (Diptera) yang mendiami kawasan sawah padi di Stesen Kaiian Pertanian Bukit Merah (BMAES), Seberang Perai, Pulau Pinang, Malaysia. Penyiasatan terhadap taburan dan kelimpahan chironomid (Chironomidae: Diptera) menunjukkan bahawa taburan populasi larva chironomid meningkat dan menurun mengikut perubahan dinamik ekosistem sawah padi. Kepadatan tertinggi dalam musim pertama ialah 294.39m-2 dan 306.37m-2 dalam musim kedua. Penyampelan larva setiap dua minggu selama dua musim penanaman 2004/2005 menunjukkan bahawa Chironomus kiiensis adalah spesies yang paling dominan ditemui. Manakala empat lagi spesies, Polypedilum lrigonus, Tanytarsus formosanus, Tanypus punctipennis and Clinotanypus sp didapati dalam jumlah yang rendah walaupun ditemui pada sepanjang masa sawah padi dipenuhi air. An ecological and molecular study was conducted on the aquatic insect Chironomidae (Diptera) inhabiting the rice field in Bukit Merah Agricultural Research Station (BMAES), Seberang Perai, Pulau Pinang Malaysia. Investigation on the distribution and abundance of chironomid larvae (Chironomidae: Diptera) showed that the larval population fluctuated following the dynamic changes in rice field ecosystem. The maximum density in the first season was 294.39 m-2 and 306.37 m-2 in the second season. Biweekly sampling of larvae over two rice growing seasons of 2004/2005 revealed that Chironomus kinesis was the most abundant species while four other species Polypedilum trigon us, Tanytarsus formosanus, Tanypus punctipennis and Clinotanypus sp were found in low numbers although they occurred during all rice wet phases.