Pemahaman Serta Kesediaan Dalam Mengaplikasikan Sistem Just In Time ( JIT) Dalam Pengurusan Bahan Binaan Di Kalangan Pembekal Bahan-Bahan Binaan Di Johor Bahru, Johor. - Hadi Mastor, Saiful (2003)

(untitled)
Sistem Just In Time ( TIT ) adalah suatu kaedah yang masih barn serta belum diaplikasikan lagi dalam pengurusan bahan-bahan binaan di Malaysia berbanding kaedah-kaedah lain seperti Material Requirement Planning, Material Resource Planning I & II (MRP I & II ) dan Material Management System (MMS ). Oleh itu, kajian ini dijalankan bagi melihat pemahaman serta kesediaan pihak pembekal dala~ mengaplikasikan sistem ini dalam pengurusan bahan-bahan binaan, disamping mengenalpasti masalah atau halangan dalam mengaplikasikannya. Bagi mencapai objektif kajian ini, soalselidik telah diedarkan kepada pembekal-pembekal di kawasan kes kajian, lohor Bahru, lohor Just In Time ( flT ) system is a new method and still not apllied in material man~gement in Malaysia rather than others such as Material Requirement Planning, Material Resource Planning I & II ( MRP I & II ) and Material Management System ( MMS ). So, this research aims to see precaster's understanding and readiness for applying flT in material management. In addition, it also to identify problems and threats for applying this technique. Questionnaires have been distributed to the pre casters in Johor Bahru, Johor.