Robust And Imperceptible Digital Video Watermarking Techniques - al-Taweel, Sadik Ali Murshid (2011)

(untitled)
Pengeluaran bahan video dan imej yang banyak dalam sistem berperantaraan komputer di In~ temet telah memberikan cabaran besar dalam bidang perlindungan hak milik. Banyak cetakan yang tidak sah teIah dibuat dan usaha untuk membuktikan perlindungan hak milik terpelihara terhadap bahan media berkenaan adalah sam tugas yang mencabar. Penandaan-air digital merupakan salah satu penyelesaian yang boleh membuktikan hak milik dengan cara membenamkan sam penanda (mengandungi maklumat pemilik) ke dalam imej atau video berkenaan. Penan~ da berkenaan akan digunakan sebagai bahan bukti temadap usaha membuktikan tuntutan hak miIik. Oleh sebab itu, penanda yang dibenamkan seharusnya teguh dan tidak boleh ditanggap terhadap sebarang percubaan untuk membuang dan mengubahsuainya. Walau bagaimanapun, memastikan penanda berkenan selamat daripada sebarang percubaan pengubahsuaian unmk mjuan mengekalkan keasliannya merupakan halangan utama dalam pembangunan sistern penandaan-air video digitaL The massive production of image and video materials on the Computer Mediated Systems (CMS) over the Internet has created a challenge in the area of copyright protection. Numerous illegal copies have been made and efforts on proving the owner copyright of those media are indeed a challenging task. Digital watermarking is a solution that can be used to prove the ownership/ copyright by embedding watermark (owner, information) into the image/video. Later, the embedded watermark is used as a proof and evidence for the real ownership. Thus, the embedded watermark should be robust and imperceptible against any attempt of removing and alteration on it. However, guaranteeing against any alteration as to preserve the originality is one of the major hurdles in image and video watermarking system. The embedded watermark in the image is easily distorted / altered from activities such as geometric manipulation, image processing process, compression process and noises within the image.