Transferor-Transferee Relationship And Technology Transfer - Khin, Sabai (2001)

(untitled)
Keperluan pembangunan ekonomi moden adalah penambahan dalam kegunaan stok teknologi dan penambahan kepada penggunaannya. Kajian ini cuba mengkaji perhubungan antara kualiti perhubungan kelakuan manusia antara pemindah dan penerima teknologi dan kejayaan permindahan teknologi. Tiga pembuleh ubah, kepercayaan, kerjasama dan komunikasi sebagai elemen perhubungan pemindahpenerima dimodelkan dengan logik sebagai prediktor kepada kejayaan pemindahan teknologi. The essence of modem economic growth is the increase in the stock of useful technology and the extension of its application. This paper seeks to examine the relationship between the quality of human behavioral relationship between transferor and transferee of technology and the success of technology transfer. Three variables, trust, cooperation and communication as elements of transferor-transferee relationship are logically modeled as predictors of success of technology transfer.