Sifat-Sifat Kertas Dari Pengulangan Dan Pengadunan Pulpa Acacia Mangium Dan Tandan Buah Kelapa Sawit Dengan Kertas Terulang - Shafii, Roslan (2002)

(untitled)
Industri pembuatan kertas di Malaysia adalah berasaskan kertas terulang. Masalah utama yang dih~dapi oleh industri ialah berhubung dengan kekuatan kertas yang dihasilkan. Berbagai us aha telah dan sedang dilakukan bagi memperbaiki mutu kertas yang dihasilkan dari kertas terulang ini. Pendekatan yang digunakan di dalam penyelidikan ini ialah dengan mengadun pulpa terulang daripadakertas terulang "old corrugated board" (aCC) dengan pulpa dara dari Acacia mangium dan tandan kosong buah kelapa sawit. Kajian telah dilakukan dengan menggunakan kaedah-kaedah makmal piawai yang berpandukan samada piawai TAPPl atau British. lanya di dapati bahawa pengulangan semula telah mengakibatkan kehilangan di dalam sifat-sifat fizik kertas terutama semasa tahap. pengulangan pertama hingga ketiga, diikuti dengan penstabilan sepanjang proses pengulangan semula. Papermaking industry in Malaysia is almost entirely based on recycled paper. The main problem faced by these industries is one, which IS related to the strength of paper produced. Many approaches have been and currently used to increase its quality; the methodology used In this research is by mixing of recycled paper from old corrugated board (OCC) with virgin pulp from Acacia mangium and oil palm empty fruit bunches. TAPPI and British laboratory standard procedures were used during the course of this investigation.