Potensi Penggunaan Serbuk Getah Kitar Semula Sebagai Pengisi Dan Matriks Di Dalam Penyebatian Getah Asli - Muhammed Nordin, Razif (2003)

(untitled)
Serbuk getah kitar semula (RRP) yang eliperolehi daripada proses penghalusan bola getah dan telur tiruan telah digunakan sebagai pengisi di dalarn penyebatian getah asli (NR). Sifat vulkanizat yang dihasilkan telah elibandingkan dengan pengisi komersial iaitu hitam karbon (CB) dan kalsium karbonat (CaC03). Dari keptitusan, -elidapati masa skorj dan masa pematangan berkurangan manakala tork minimum dan kelikatan Mooney meningkat dengan peningkatan pembebanan RRP, CB dan CaC03 eli dalam sebatian NR. Pada pembebanan yang sarna, vulkanizat RRP menunjukkan masa skorj dan masa pematangan yang lebih pendek berbanding vulkanizat CB dan CaC03. Vulkanizat CB menunjukkan perubahan yang ketara (sarna ada positif atau negatit) terbadap kekuatan tensil, modulus tens il , pemanjangan pada takat putus, kekerasan, sifat dinamik dan kelakuan pembengkakan dengan peningkatan pembebanan CB eli dalam sebatian NR. Walau bagaimanapun, bagi RRP dan CaC03 perubaban pelbagai sifat ini adalab rendah dengan peningkatan pembebanan pengisi. Keputusan ini menunjukkan RRP boleh digunakan untuk menggantikan CaC03 sebagai cheapener eli dalam sebatian NR. Recycled rubber powder (RRP) obtained from the sanding process of polishing rubber balls and artificial eggs was used as a filler in natural rubber (NR) compounds. The properties of vulcanizates were compared with commercial fillers such as carbon black (CB) and calcium carbonate (CaC03). Results obtained showed that, the scorch time and cure time decrease meanwhile minimum torque and Mooney viscosity increase with increasing RRP, CB and CaC03 loading in NR compounds. At a similar loading, RRP vulcanizates showed shortest scorch time and cure time as compared to CB and CaC03 vulcanizates. CB vulcanizates showed significant changes (either positive or negative) of tensile stren~ tensile modulus, elongation at break, hardness, dynamic properties, and swelling behavior \Vith increasing CB loading in NR compounds. However, for RRP and CaC03, the changes of these properties with increasing filler loading are only small. These results showed that RRP could be used to replace CaC03 as a cheapener filler for NR compounds.