Kajian Tipologi Rumah Kedai Awal Era Belanda Di Bandar Melaka: Sumbangan Kepada Bidang Pemuliharaan Di Malaysia - Raja Shahminan, Raja Nafida (2008)

(untitled)
Rumah Kedai Awal di bandar Melaka telah dibina sejak dari zaman penjajahan Belanda iaitu lebih dari 200 tahun yang lampau. Disebabkan Rumah Kedai Awal ini telah lama wujud, maka terdapat banyak ancaman seperti kemusnahan disebabkan oleh keuzuran struktur bangunan, pengubahsuaian yang tidak sensitif dan perobohan bangunan bagi memberi laluan kepada binaan yang iebih moden. Usaha untuk mengekalkan Rumah Kedai Awal melalui kerja-kerja pemuliharaan telah dijalankan oleh Pihak Berkuasa Tempatan tetapi malangnya kebanyakkan pengekalan hanya dijalankan terhadap fasad hadapan bangunan sahaja. Early Shop Houses in Melaka was built during the Dutch Colonization, since 200 years ago. Since its long existence, the building faces a lot of treats such as dilapidation of building structure, insensitive renovation and building demolition to give way to modernization. Hence, effort to restore these buildings through conservation works had been carried out by the local council but unfortunately only front favade of these buildings were being restored.