Development Of Cadmium Free Liquid Stabilizer Systems For Flexible Pvc - Pun , Meng Yan (2003)

(untitled)
Di dalam projek penyelidikan ini penstabil cecair tanpa pelarut telah dihasilkan daripada kalsium stearat dan zink stearat keluaran Stabilchem (M) Sdn. Bhd. Kalsium stearat dan zink stearat adalah diadunkan dengan pemplastik yang tak bertoksik, fosfat organik yang tak bertoksik dan juga antioksida yang tak bertoksik untuk menghasilkan penstabil cecair tanpa pelarut yang tak bertoksik. Kajian ini juga diperluaskan untuk menghasilkan sistem penstabil cecair di mana barium stearat dan zink stearat adalah penstabiI utamanya. Penstabil cecair berdasarkan barium stearat dan zink stearat ini adalah untuk kegunaan dalam aplikasi yang tak ada kawalan ketoksikan. Pada tahun 1980-an, Housel telah berjaya menghasilkan penstabil cecair tanpa pelarut yang tak bertoksik terdiri daripada kalsium resinat, zink resinat, pemplastik, fosfat organik dan an tioksida. In this research project, non toxic solvent free liquid stabilizers were developed based on caicium stearate and zinc stearate manufactured by Stabiichem (M) Sdn. Ehd. The metallic stearates used for the preparation of solvent free liquid stabilizers in this project were blended with non toxic plasticizer, non toxic antioxidant, non toxic phosphates and non toxic ~-diketone to produce the non toxic solvent free liquid stabilizers. This preparation method has also been extended to produce the liquid stabilizer systems of which barium stearate and zinc stearate were the primary stabilizer for use in other than non toxic applications. In the 1980s, Housel has developed non toxic solvent free liquid stabilizer based on zinc resinate and calcium resinuLI!, plasticizer, organic phosphite and antioxidant.