Determination Of Aflatoxins In Traditional Medicine Preparation - Alphonse, Osisi Ikenna (2003)

(untitled)
Mikotoksin telah dikenalpasti sebagai satu masalah besar dahim makanan. Terdapat lima jenis mikotoksin yang penting iaitu aflatoksin (AF), okratoksin (OTA), deoksinivalenol (DON), danlatau nivalenol (NIV), zearelenon (ZEA) dan fumonisin (FM). Campuran aflatoksin yang wujud secara semulajadi didapati karsinogenik terhadap manusia. OT A dan FA mungkin adalah karsinogenik kepada manusia. Antara aflatoksin yang menunjukkan tahap ketoksikan yang berbeza, aflatoksin BI, GI, B2, dan G2 adalah paling banyak dikaji dengan aflatoksin BI dikenali sebagai paling toksik. Mycotoxins have been recognized as a substantial problem in foods. There are five important mycotoxins namely aflatoxins (AF), ochratoxins (OTA), deoxynivalenol (DON) and/or nivalenol (NIV), zearelenone (ZEA), and fumonisins (FM). Naturally occuning aflatoxins have been found to be human carcinogens. OT A and FM are possibly carcinogenic to humans. Of the several known aflatoxins exhibiting different levels of toxicity, aflatoxins 8 1• GI, 81, and G2 are the most studied, with aflatoxin 81 being the most toxic.